Založ si blog

3 dôvody, prečo by Matovič nemal zostať v politike už ani minútu

Igora Matoviča mnohí ľudia považujú za „nesystémový prvok“ v slovenskej politike a jeho voľbou vyjadrujú svoj „protestný hlas“. Prečo sa však mýlia?

Foto: SITA/Marko Erd

Foto: SITA/Marko Erd

Faktom je, že Igor Matovič je so slovenským politickým systémom, s ktorým naoko bojuje, zrastený viac, než je zdravé.

Existujú minimálne 3 dôvody, prečo by tento človek nemal zostať v politike už ani minútu.

1. Gorila pozná aj Matoviča

Igor Matovič nie je v politike ani šesť rokov a už je jednou z ústredných postáv spisu Gorila. Iba pred niekoľkými dňami sa na internete objavila Gorila 2. Ide o prepisy rozhovorov bývalého šéfa kontrarozviedky Ľubomíra Arpáša s rôznymi ľuďmi z prostredia tajných služieb a biznisu približne z obdobia rokov 2010 – 2012. „Zmrd z Trnavy“, ako Matoviča osoby v spise označujú, je súčasťou šiestich záujmových skupín v parlamente, s ktorými je „ťažké akokoľvek nastavovať situáciu na 4 roky a je treba robiť iba konkrétne obchody“.

Okrem toho diskutéri v spise konštatujú, že „paradoxom je to kto dal financie na rozbeh MATOVIČovi to KMOTRÍK on ho zafinancoval, aby v opozícii zabezpečoval deštrukciu“.

2. Obyčajní ľudia nemajú na účtoch po 17 miliónov

Igor Matovič pred vstupom do politiky podnikal a viedol firmu Regionpress, sieť regionálnych schránkových reklamných novín známych ako Bratislavsko, Pezinsko, Trnavsko atď. Po vstupe do politiky v roku 2010 všetok majetok, vrátane firmy Regionpress, previedol na svoju manželku Pavlínu Matovičovú.

Iba pred niekoľkými dňami sa na internete objavili výpisy z bankového účtu patriaceho osobe menom Pavlína Matovičová, na ktorom sú zaujímavé dva údaje.

K 30. septembru 2009, teda tesne predtým, ako sa Matovič rozhodol vydať na svoje politické dobrodružstvo, mala Pavlína Matovičová na účte 10,5 milióna eur.

Igor Matovič sa do parlamentu dostal ako kandidát SaS v roku 2010 a v marci 2012 začal v parlamente pôsobiť ako líder hnutia OĽaNO.

K 9. júlu 2012, teda dva roky po vstupe Igora Matoviča do vysokej politiky, mala Pavlína Matovičová na účte vyše 17,5 milióna eur, teda asi o 70 % viac peňazí, ako pred vstupom Igora Matoviča do politiky.

Mohla rodinná firma Matovičovcov za dva roky zarobiť 70 % toho, čo dovtedy zarobila za dlhé roky podnikania? Možno. Ale k dispozícii je aj iné vysvetlenie.

Hnutie OĽaNO má nárok na rôzne príspevky zo štátneho rozpočtu – napríklad príspevok za hlasy vo voľbách 2012, príspevok za mandáty v Národnej rade SR a príspevok na činnosť. Spolu pritom ide o milióny eur.

Aj podľa predložených účtovných závierok, ktoré OĽaNO v zmysle zákona predložili do parlamentu, je hnutie Igora Matoviča v čulom obchodnom styku so spoločnosťou Regionpress. Niektorí ľudia preto oprávnene diskutujú o možnom tunelovaní hnutia OĽaNO a „preposielania“ finančných prostriedkov získaných od štátu smerom k súkromnej firme Matovičovcov.

Položme si otázku – vyzerá takto úprimný boj proti zaužívanému politickému systému alebo sa na systém Matovičovo hnutie až priveľmi podobá?

3. Nemá to cenu

Igor Matovič sa približne v roku 2014 ocitol v nezávideniahodnej situácii, keď sa podpora jeho hnutia začala otriasať v základoch. V porovnateľne zúfalej situácii sa v tom čase začal ocitať aj bývalý minister vnútra a niekdajší benjamín KDH Daniel Lipšic, ktorého hnutie NOVA nedokázalo osloviť dostatok voličov a obaja „bojovníci proti systému“ si uvedomili, že sa čoskoro môžu ocitnúť mimo parlamentu. Rozhodli sa preto pre spoločné riešenie.

Na prelome júna a júla 2015 sa znenazdajky OĽaNO a NOVA spojili do spoločnej koalície, pričom ohlásili zámer spoločne kandidovať ako koalícia aj vo voľbách 2016. Pre vstup do parlamentu však koalície narozdiel od politických strán musia získať nie 5 %, ale až 7 % voličských hlasov. Igor Matovič neskôr sám pripustil, že v prípade, ak by to s koalíciou nevyšlo, mal by z politiky odísť. „Ak sa nenájde sedem percent ľudí, ktorí nechcú v politike zlodejov, tak to nemá cenu. Som za to, aby sme išli v koalícii. Myslím, že toľko ľudí sa za nás postaví. A ak sa nepostaví, nezaslúžime si v politike byť,“ skonštatoval „zmrd z Trnavy“.

To však ešte Igor Matovič netušil, že nasledujúce prieskumy verejnej mienky ukážu, že to naozaj nemá cenu. Koalícia OĽaNO – NOVA nielenže nedokázala na seba „nabaliť“ viac percent, ale podpora Matovičovho hnutia klesla ešte viac.

Čas, dokedy je potrebné odovzdať kandidátne listiny pre marcové parlamentné voľby, sa kráti a matovičovsko-lipšicovská koalícia sa stále nachádza hlboko pod hranicou zvoliteľnosti. Stavím sa preto o čokoľvek, že Matovič napokon od koalície odstúpi a Daniel Lipšic bude kandidovať ako jeden z „obyčajných ľudí“ na kandidátke hnutia OĽaNO.

Aj napriek tomuto vykrúcaniu však stále platí, že ak sa nenájde sedem percent ľudí pre Igora, tak to nemá cenu. A teda si nezaslúži v politike byť.

Záver

Igor Matovič nie je v žiadnom prípade liekom na choré politické spektrum, ktoré sa na Slovensku za ostatných 26 rokov vykreovalo. V skutočnosti je jeho prirodzenou súčasťou.

Dôvodov, prečo by mal Igor Matovič okamžite odísť z politiky, je, samozrejme, omnoho viac. Aj uvedené tri však postačujú na to, aby si volič dokázal vytvoriť mienku o skutočných zámeroch Matovičovho pobytu v politike.

– – –

Tento článok už po druhý raz očividne sabotuje Denník SME vlastnený oligarchami z PENTY.

Denník mi najskôr bez vysvetlenia vymazal článok z blogu a blog zrušil, preto som sa aj s článkom presunul sem na Pravdu. Teraz Denník SME odstránil link na článok zo služby vybrali.sme.sk po tom, čo sa článok vďaka hlasom vás – čitateľov dostal na titulku. Zaujímavé, s akým nasadením niekto bráni šíreniu tohto článku.

Obraciam sa preto na vás, aby ste ho šírili na sociálnych sieťach svojim priateľom a známym. Ďakujem vám za vašu obrovskú podporu či už formou hlasovania na vybrali.sme.sk alebo formou zdieľania na sociálnych sieťach. Veľmi si to vážim.

Frešo pomáha Ficovi, Fico pomáha Frešovi

15.11.2015

O Slovenskej národnej strane sa dlhodobo hovorí ako o budúcom koaličnom partnerovi Smeru. Prečo si však Fico do diskusie berie Freša?

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 42165x
Priemerná čítanosť článkov: 21083x

Autor blogu

Kategórie