Založ si blog

Frešo pomáha Ficovi, Fico pomáha Frešovi

O Slovenskej národnej strane sa dlhodobo hovorí ako o budúcom koaličnom partnerovi Smeru. Prečo si však Fico do diskusie berie Freša?

Koalícia Smer-SNS-SDKÚ?

Koalícia Smer-SNS-SDKÚ?

 

Martin Strižinec mohol dnešnú diskusiu uviesť aj týmito slovami: „V dnešnej diskusii O 5 minút 12 privítame až troch hostí, z ktorých dvaja vedú strany, ktoré sú vo svojej kategórii NAJ. Jeden riadi stranu, ktorá je NAJpravdepodobnejším víťazom volieb a súčasne si NAJlepšie udržiava svoju podporu. Ten druhý riadi NAJrozbitejšiu parlamentnú stranu, ktorú navyše tým NAJistejším spôsobom vo voľbách vyradí z politického spektra. Vítam u nás Roberta Fica a Pavla Freša.“

 

Hostia O 5 minút 12 v zložení Fico-Frešo-Danko nie sú náhoda. Robert Fico je starý profesionál, ktorý nejde diskutovať s hocikým. Uvedomuje si totiž, že televízna diskusia je ako hojdačka. Ak sa Robert Fico váhou svojej osobnosti posadí na jeden koniec hojdačky, osoba sediaca na opačnej strane bude vyzdvihnutá prinajmenšom na jeho úroveň, ak nie vyššie. Inými slovami: Robert Fico prijatím partnera do diskusie oponenta legitimizuje a označuje za seberovného politického partnera.

 

Robert Fico si nemôže dovoliť posadiť sa do diskusie so skutočným a rovnocenným partnerom, povedzme Radom Procházkom, ktorý mu v prieskumoch ako jediný dokáže dôstojne konkurovať. Robert Fico musí diskutovať s nímandmi, ktorí ho neohrozujú a ideálne mu aj pomôžu.

 

O Slovenskej národnej strane sa dlhodobo hovorí ako o budúcom koaličnom partnerovi Smeru. Nie je preto prekvapením, že sa Smer všemožne usiluje o vytiahnutie SNS do parlamentu či už prehnanou propagáciou v TA3 a TASR, alebo aj privzatím do „vládno-opozičnej“ televíznej diskusie, ktorá je viac vládna, ako opozičná.

 

Prečo si však Fico do diskusie berie Freša?

Dôvod je jednoduchý. Diskusia, v ktorej si budú Fico s Dankom hrkútať ako čerstvo zasnúbený pár, by bola divácky nezaujímavá, ale hlavne absolútne priehľadná. Chce to teda ešte nejakú „kvázi-opozíciu“.

 

A tu na scénu prichádza Pavol Frešo. Predstaviteľ strany s jedným poslancom, ktorým je on sám, je vskutku najlepšou ukážkou neschopnosti opozície, ktorej by ste nezverili ani postrážiť hrdzavý bicykel, tobôž nie štát. Keby mal Edvard Munch namiesto Výkriku namaľovať slovenskú opozíciu, nakreslil by Freša.

 

„Neviem, či ste boli na vojne... Neviem, či viete, čo je to kalašnikov,“ dával Fico školenie Frešovi.

„Neviem, či ste boli na vojne… Neviem, či viete, čo je to kalašnikov,“ dával Fico školenie Frešovi.

 

Ťažko porozumieť motiváciám Pavla Freša zúčastniť sa takejto debaty. Či je naozaj tak hlúpy a nevidí, ako si doňho Fico utiera topánky, alebo je tak naivný a verí, že spojenectvom s Ficom ešte dokáže niečo získať. Každopádne však volič vidí, že Pavol Frešo rezignoval na snahu predstavovať alternatívu Smeru a zúžil svoje aktivity na luxusnú spoločníčku, o ktorú sa Fico môže kedykoľvek oprieť. Napokon, v nedávnej pamäti ešte máme škandalózne hlasovanie poslaneckého klubu SDKÚ-DS (menovite Freša) so Smerom pri voľbe šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), kde sa podarilo zvoliť Frešovho kamaráta, ktorý sa však neštíti ani kamarátov zo Smeru.

 

Skrátka: Frešo pomáha Ficovi, Fico pomáha Frešovi.

 

Páčil sa vám článok? Podporte ho v hlasovaní na pošli na vybrali.sme.sk

3 dôvody, prečo by Matovič nemal zostať v politike už ani minútu

05.12.2015

Igora Matoviča mnohí ľudia považujú za „nesystémový prvok“ v slovenskej politike a jeho voľbou vyjadrujú svoj „protestný hlas“. Prečo sa však mýlia?

fico, šimečka

Prieskum: Smer vedie, ale PS a Hlas sú blízko. V parlamente by boli aj SNS a Republika

28.04.2024 14:45

Najvyššie preferencie v apríli má strana Smer, ktorá by získala 21,1 percenta hlasov. V parlamente by bolo podľa prieskumu Focusu 7 strán.

Erik Tomáš

Hlas chce mať šéfa NR SR, odvoláva sa na koaličnú dohodu. Podľa Gröhlinga Danko zablokoval voľbu predsedu

28.04.2024 14:41

Pokiaľ by nebol zvolený predseda parlamentu z Hlasu-SD, strana to môže považovať za porušenie platnej koaličnej dohody.

Rafah

Abbás: Útoku na Rafah môžu zabrániť len Spojené štáty

28.04.2024 13:30

Plánovanej pozemnej operácii izraelskej armády v Rafahu na juhu Pásma Gazy môžu zabrániť iba Spojené štáty, uviedol Mahmúd Abbás.

Rusko, Deň víťazstva

Poľský minister: Západ má na výber, či porazí Rusko na Ukrajine alebo na poľských hraniciach

28.04.2024 12:48

Sikorski tvrdí, že keby Putin vyhral, bol by ako Hitler. Zmocnil by sa priemyslu a Ukrajincov by poslal bojovať ďalej na západ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 42214x
Priemerná čítanosť článkov: 21107x

Autor blogu

Kategórie